Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rúdtánc a Balaton partján

Simkó Georgina a Balaton partján is hódol szenvedélyének, a rúdtáncnak. A tavalyi, indiai WBPF-vb-n aranyérmet nyert fitneszversenyző az alábbi képet osztotta meg a Facebookon.

0 Tovább

Csodaszép gyűrűt kapott a testépítőkirály

Molnár Péter - a hongkongi közönséget lenyűgözve - megnyerte a WBPF nevű szervezet első profi versenyét. A siker után nem akármilyen ajándékokat kapott a szervezőktől: a pénzdíj és két szobrocska mellett egy varázslatos aranygyűrűt is átvehetett. A gyűrűbe ráadásul a nevét is belegravírozták.

0 Tovább

Schwarzeneggertől Molnár Péterig

Ha visszatekintünk az elmúlt évtizedek testépítésének a történéseire, akkor láthatjuk, hogy nagyot változott a világ. A Frank Zane-i szimmetria és arány értékelését követően a profik között Flex Wheeler volt az, aki a magasságához képest csodálatos szimmetriát és talán minden idők legtökéletesebb testarányát jelenítette meg a színpadon. Nem véletlenül kapta a "Szimmetria Szultánja" becenevet, és az általa írt Flexability című könyv ajánlójába a legtöbb testépítő példaképe, Arnold Schwarzenegger írta a sorokat, amit a valaha élt legtökéletesebb testépítőnek címzett.

Nemrégiben Arnold a saját versenyén történt bírói értékeléseket és az eredményeket is bírálta. Éppen azt nehezményezte, hogy miért végeznek puffadt hasú versenyzők az élen? Arnold változást sürget és az izomtömeggel szemben a szimmetria és az arány előnyben részesítését. Magyarul azt, hogy a testépítésnek vissza kell térnie a sportágalapítók eredeti szándékához, és el kell felejteni a brutálisra méretezett izmokat. Azt persze nehéz megérteni, hogy a bírók hogyan merészelnek egy, a saját tulajdonát képező, és a Terminátor nevével fémjelzett eseményen más szempontokat érvényesíteni, mint amit elvár az, aki a muzsikát fizeti. De egyszer talán erre is fény derül. Éppen Schwarzenegger az, akinek minden eszköze és sportdiplomáciai, továbbá üzleti súlya megvan ahhoz, hogy akkor változtasson, amikor csak akar. A tendenciák azonban egyelőre nem ezt támasztják alá. 

(Részletek arról, hogy Arnoldnak nem tetszik az az irány, amely felé a profi testépítés tart.)

Szóval, volt a kezdetekkori szobor tökéletesség iránti vágy által vezényelt testfaragás, amihez képest a mai profi vonal szponzorai (a táplálékkiegészítő óriások) a génmanipulált bikákhoz hasonló irdatlan testtömeget diktálnak. Lássuk be, ez utóbbiról kevéssé hihető, hogy egy, a mindennapokban fenntartható és egészséges életmódot testesít meg. A kilencvenes évek végén kezdődött ez a torzulás, és akkor vált visszafordíthatatlanná, amikor Ronnie Colemann zsinórban kezdte nyerni a Mr. Olimpiákat, először éppen a testépítés koronázatlan királya, Flex Wheeler előtt.

Ronnie jelenleg mankókra támaszkodva rehabilitálódik, mert nem csak a tömegét és vele együtt mindent lőtt felül, de a korábbi erőemelő testén - a milliós videó letöltéseket hozó - gigantikus súlyokkal való edzés is visszafordíthatalan nyomot hagyott. 
Adódik a kérdés, hogy azt a pár millió dollárt, amit a címei és szerződései által kapott, be tudta-e úgy fektetni, hogy a folyamatos kórházi ellátást képes legyen a végletekig finanszírozni, abban az országban, ahol ez a világon szinte a legtöbbe kerül. Ha a szerződéseiben fizették is a biztosítását, az aktív karrierje után azt egészen biztosan nem, amit most már a saját zsebéből kell finanszíroznia.

Ráadásul, így, átlagember kinézettel már aligha fogják jól fizető szemináriumokra hívni. 

A mai, modernkori testépítésben tehát inkább retrónak tűnik az, amiről szólni szeretnénk, és amit egy világhírű, fiatal  magyar testépítő testesít meg. Annak ellenére, hogy Molnár Péter még csak 33 éves múlt, egy igazi legendának számít. Egyfelől, Peti a világ egyik legjobb pózolója (testépítésben így hívják a szabadgyakorlatot).  Az ő kűrjében pedig a művészi elemek, a showelemek és az előadás közben a tökéletes testrészek és izmok prezentálása is remekül elegyedik. Másfelől Molnár Petinek van a bodysok között talán a világon a legkisebb dereka. Szinte valószínűtlenül vékony a dereka, mint a japán manga rajzok alakjaié. (Az alábbi képen a profi Brandon Curryvel látható.)

Gyakorlatilag ez a fiú csak azt nem nyerte meg, ahol nem indult, vagy ahol nem engedték, hogy elinduljon. 
Hiszen a testépítésben is zajlik a kirekesztősdi. De a vb-címeit eddig már négy világszövetségnél egyesíthetné. Ha akarná. De valószinüleg nem akarja, mert a hétköznapokban amúgy is egy kedves, barátságos és szerény fiatalember, akit még az irigyei is csak a háta mögött képesek bántani, mert az "életben" roppant szeretni való srác a világ legismertebb amatőr testépítője. Az utolsó fillérét odaadja a koldusnak, a kobor kutyákat már a barátnője miatt nem viheti haza, de olyan is volt, hogy a legkeményebb diéta alatt osztotta meg grammokra kiporciózott ételét egy kutyussal, mert az olyan esdeklőn nézett rá. Kérem, ne keverjük őt össze a különböző "zenés-táncos-őrző-védős és direkt nem írom le, hogy milyen foglalkozásos" gyúrmásvilágjáték győztesekkel,  mert azok van úgy, hogy egy kontinentális esemény pontszerzői közé sem kerülhetnének, akkor sem, ha mikrokörnyezetükben relatíve működik az önmagukra kihegyezett promójuk. Molnár Peti-féle klasszisokból pedig egyébként a világon se szaladgál sok. 

Molnár Petinek van a bodysok között talán a világon a legkisebb dereka:

Szóval van ez a srác, aki versenyformában éppen 95 kg, és amikor ezt a cikket írom, Hongkong felé repül, hogy a WBPF első és meghívásos profi versenyén résztvegyen. Gondolná a kedves olvasó, hogy Péterünk a kínai edzőtermekben olyan népszerű, mint Havasi Balázs a kínai zenei konzervatóriumban vagy az ottani zeneakadémián? Lehet, hogy ő lesz az első magyar sportoló, akinek valamelyik ázsiai országban szobrot emelnek? Ráadásul a felkészülését szinte saját maga finanszírozza. Legutóbbi szponzora nem tartotta be a megegyezést, és annak ellenére, hogy már tavasszal elváltak az útjaik, még mindig Péter és egy másik, pont ugyanakkor szerződést bontott világbajnok képeivel reklámozza a termékeit. Persze, mindezt ellenszolgáltatás nélkül. A sikerhez vezető út rögös, ezt tudjuk jól, és azt is, hogy útközben jól jön a biztatás, amit ez a fiatalember a világ minden részéről megkap. Végiggörgetve a Facebook-oldalát látható, hogy ugyan nem egy internetfenomén, de mégis csoportokban zarándokolnak hozzá a külföldi sportolók. Legutóbb az olaszok, a belgák, meg a hollandok azért jöttek, hogy a magyar fiú tudásából építkezzenek és motivációt merítsenek tőle a saját sportpályafutásukhoz. A hétvégi muszkli bícsen pedig az igazi profik is zavarba jöttek, amikor a mi Petinkkel kellett egy közös kép erejéig bicepszet mutatni. Szóval, ennek a Molnár Péternek drukkoljunk ezen a forró augusztusi hétvégén.

0 Tovább

Egy tipp, ha elfogyott a motiváció

A WBPF-nél vb-harmadik és Eb-aranyérmes Vigh Domonkos a Facebookon elárulta, hogy miért tartott egy kis szünetet.

"Egy ideje nem jelentkeztem, ennek többek között az is az oka, hogy szünetet tartottam, mind edzés, mind diéta téren. Miért? Sajnos nálunk versenyzőknél előfordul néha, hogy a versenyek végeztével nincs egyszerűen motiváció, nem látod értelmét az edzésnek vagy éppen a diétának. Voltam olyan naiv, hogy nem hittem el, hogy van ilyen - és valóban létezik! Most azonban kezdek magamhoz térni, bár többeknek meg lesz erről a véleménye - ami persze nem érint meg -, de belekezdtem a Crossfitbe, ami új lendületet adott! Két hét után már a hagyományos edzés is jól esett. Heti 3 cross edzés két súlyzós és két stretching óra, így épül most fel a hetem. A diétát ugyan még nem kezdtem el, de kezdek odafigyelni, hogy egészségesen táplálkoznam, ne pedig élelmiszeripari termékeket tömjek magamba, lassan, de biztosan újra formába lendülök! 
Ha motiválatlanok lennétek, keressetek valami újat, amiben kihívást láttok, és mindjárt erőre kaptok! A képen épp a bokaízületem nyújtom, hogy jobban menjen a guggolás" - mesélte a Facebookon Vigh Domonkos.

0 Tovább

Videoklipben táncol a fitneszmodell

Zsigmond Regina fitmodell nagyon otthonosan érzi magát a színpadon. A járásán látható, hogy vagy a divatszakmához lehet némi köze, vagy pedig a tánchoz. Gájer Bálint új dalának a bemutatóján a WBPF fitmodell Európa-bajnok ezüst színű ruhában ropja. 

Megkérdeztük Zsigmond Reginát, hogy miként lehet összeilleszteni a diétát és az éjszakai fellépéseket? "Én egész évben formában vagyok. Imádok táncolni és roppant büszke vagyok, hogy Gájer Bálint táncosai közé tartozhatok. A versenydiéta persze nagyon kemény, de én amúgy sem engedek meg magamnak édességet, és akkor is figyelek az étkezésre, amikor nem versenyre készülök. A tánchoz pedig kifejezetten jól jön, hogy fitt vagyok" - mesélte a fiatal bajnoknő, aki a novemberi, thaiföldi világbajnokságon akár a juniorok között is indulhat.

Megkérdeztük Regina edzőjét, Németh Dorottyát, hogy hátráltatja-e tanítványát a sok éjszakázás: "Regina az egyik legfegyelmezettebb növendékem. Kényszeríteni kell, hogy verseny után egy kicsit pihenjen. Az Eb után kaptak a lányok egy hét pihenőt, de ő már másnap edzésre jött" - nyilatkozta a fitneszvilágbajnok.

0 Tovább

Reblog