Nos, az edzés mindenkinek mást jelent, és ne felejtsük el, az edzés egyben stressz, még akkor is, ha rengeteg pozitív élettani hatást tulajdonítunk neki. De jó stresszből is megárt a sok, mivel az edzés meglehetősen komplex választ vált ki a szervezetben, és ennek része az immunrendszer is.

A cél az, hogy az immunrendszert és általában a szervezetet stimuláljuk a jobb és optimálisabb működésre, és nem az, hogy a rosszul megválasztott intenzitással, edzéshosszal vagy éppen gyakorisággal túlterheljük azt. Ennek okán a cél az, hogy a korábban is aktív sportolók hasonló edzéseket végezzenek, mint korábban, de kevésbé intenzíven, a cél legyen a kondíció megtartása, és ne új csúcsokat akarjunk most dönteni.

A másik nagy kockázat, hogy az emberek jelentős része nem mozog jól, hiszen a napi 8-12 órás üléssel elveszítjük a mozgáskészségünk javát. Videóról tanulni nem egyszerű, és az új és ismeretlen mozgásformák újabb szükségtelen kockázatot okozhatnak. Amennyiben lehetséges, mindenképpen szükséges szakemberrel konzultálni akár online is, számos remek edző ajánl ma már ilyen lehetőséget.

Nagy Bettina haromszoros Fitmodel-világbajnok vidám online tréningjeit több ezren nézték meg:

Lakatos Péter Nagy Bettina testről és lélekről Koltai Gabriella

A cél az, hogy minimálisra csökkentsük a kockázatot. Nyilván sokan arra gondolnak, hogy akkor most futóedzésbe kezdenek, hogy stresszt levezessék és pár felesleges kilótól megszabaduljanak, de a futás nagy kockázattal járó tevékenység egy kezdő számára, viszont mindenképpen érdemes lehet az egészségügyi ajánlások betartásával - maszk, megfelelő távolság - heti pár alkalommal tegyünk 30-60 perces sétát. A séta nehézségi foka legyen maximálisan az, amelyet még nehezen, de orrlégzésel képesek vagyunk tolerálni.

Az orrlégzés eleve fontos ebben a helyzetben, törekedjünk eleve arra, hogy orrlégzéssel lélegezzünk, ez csökkenti annak a kockázatát, hogy elkapjuk vagy átadjuk a vírust másoknak.Sokat hallhattunk arról, hogy a D-vitamin alacsony szintje általában fogékonnyá tesz minket minden vírusos fertőzésre, ez különösen igaz most. Egyeztessünk szakemberrel a megfelelő pótlásról, vagy a bőrtípusunknak megfelelően kezdjünk óvatos napfürdőzésbe, amely természetes módon emeli meg a szervezet D-vitamin szintjét.


Lakatos Péter Nagy Bettina testről és lélekről Koltai Gabriella
Lakatos Péter
www.movelab.hu
vezetőedző

* * *

"Soha sem késő az edzést elkezdeni" - mondja a 3 gyermekes, 2 unokás Koltai Gabriella (56).