Besze Edina szerint nem érdemes megbízhatatlan helyről szerzett diétákkal próbálkozni, mert az eredmény óriási csalódás lesz. De akkor mégis, mi a teendő, ha fogyni szeretnénk?

Ezt az írásomat elsősorban nem a versenyző lányoknak célzom. S csakis akkor, ha változtatni akarsz! Egyre többen kerestek meg, aminek nagyon örülök, hogy mit egyetek, hogy leadjatok pár kilót innen-onnan. Alapszabály, hogy a fogyáshoz a táplálkozás 80%-ban járul hozzá, míg a testedzés/mozgás 20%-ban. Vagyis, hiába edzel minden nap, ha helytelenül táplálkozol, nem lesz sikerélményed.

Sajnos, az internet tele van butábbnál butább diétákkal és tanácsokkal, melyeket ha kipróbálod, előbb-utóbb ráeszmélsz, hogy nem okés és nem azt látod a tükörben, amit szeretnél. Egy-egy ilyen beszélgetés alatt gyorsan kiderül (az esetek 99%-nál), hogy a helytelen táplálkozás vagy étkezési szokások okozzák a problémát, és akadályozzák a fogyást. 

fitnesz Besze Edina

Ha valaki már heti három alkalommal eljár edzeni és ezt párosítja egy egészséges, testtömegének megfelelő tápanyag bevitellel, akkor kizárt dolog, hogy ne alakuljon a formája (direkt nem testsúlyt írok) pozítiv irányba.

Mi a megfelelő egészséges táplálkozás?
Elsősorban ti figyeljetek, akik:
egy nap egyszer vagy kétszer esztek
nem reggeliztek
délután már semmit nem esztek
csak gyümölcsöt vagy zöldséget esztek egész nap
este munka után felfaljátok a fél vagy egész hűtőt
netről próbáltok diétázni

A legfontosabb tudnivalók, hogy sikeres legyen a diétád:
elsősorban légy türelmes és kitartó, mert min. 3-4 hétre van szüksége a szerveztednek, míg változásnak indul.
Nálam a legfontosabb szabály, hogy reggel és edzés után kötelező enni! Legjobb, ha szénhidrát és fehérje is jut a szervezetedbe ilyenkor.
Ha délután, vagy este edzel, akkor is egyél szénhidrátot!

fitnesz Besze Edina

Kb. 3-4 óránként étkezz, ami napi 5-6 étkezést jelent. De ezek egyike se jelentsen egy komplett három fogásos étkezést.
A cél, hogy az anyagcseréd pörögjön egész nap.
Testtömegednek és alapanyagcserédnek megfelelő tápanyagbevitelre van szüksége (vagyis nem mindegy, hogy ülő munkát végzel vagy fizikai munkát, illetve hogy 70kg-ról akarsz fogyni, vagy 100kg-ról).

fitnesz Besze Edina


Szénhidrát, fehérje, zsír, zöldség megfelelő arányban elosztva szerepeljen a napi menüdben.
Gyümölcsöt csak reggel (max. délelőtt) fogyassz (én mindig meghámozom, ha eszem)
Fogyassz naponta min 4 liter ásványvizet!
Kerüld a liszteket, tésztát, cukrot, mézet, cukorkákat, chipset, csokit, turó rudit, péksüteményt, zsíros tejterméket, sajtokat, zsíros húsokat, fast food éttermeket.
Ha szeretnél precízebb képet kapni a táplálkozásról, keress meg bátran! Hidd el, eredményesebb lesz a diétád, ha szakemberhez fordulsz, dietetikus, táplálkozás tanácsadó, személyi edző (aki végig csinált már legalább egy sikeres diétát vagy egy-két versenyfelkészülést). 
Minden esetben egyénre szabott diétára van szükség, ételérzékenység, vagy intolerancia figyelemebevételével, amit az egyén be tud illeszteni a napirendjébe.
A helyes táplálkozás hosszú távú fenntartása rendkívül fontos azért, hogy megelőzd a diabéteszt, inzulin-rezisztenciát, gyomorfekélyt, pajzsmirigy-problémákat, bélproblémákat, számos más autoimmun betegséget.