Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Testépítés és nőiesség

Besze Edina azt a kérdést feszegeti, mennyire fér meg egymás mellett a testépítés és a nőiesség. Szerinte nem kell attól félni, hogy az izom túl könnyen fog jönni.

fitnesz testépítés Besze Edina

"Lehet hosszú hajad, műkörmöd, viselhetsz szoknyát, magassarkú cipőt - nem (csak) ettől leszel nőies. Hanem attól, hogy te magad mennyire szeretsz nő lenni, nőként viselkedni, nőként élni a világban. (...) Meg lehet találni az arany középutat a súlyzós edzés és a nőiesség megtartása között."

Érdemes elolvasni az egész posztot!

fitnesz testépítés Besze Edina

0 Tovább

Út a boldogság felé

Ezt az idézetet ma reggel olvastam, nálam betalált! - írta a Facebookon Besze Edina, aki a boldogság felé tartó útkeresésről osztotta meg az alábbiakat.

fitnesz Besze Edina

"Azt hittem jó úton vagyok...
és akkor lassan kirajzolódott bennem, hogyan is kaptam én vagy inkább hogyan is csináltam én (!) magamnak azt a veszedelmes állapotot.
Egyszerűen. Boldogtalansággal.
Ezt nekünk nem tanították...
és generációk óta állunk itt, dühösen és kifosztva, mert nem arra figyeltünk, ami a valódi érték, ami fontos lett volna.
Rájöttem, hogy a boldogtalanság az, ami megbetegít.
Megértettem, hogy a boldogság nem jó "cél", pedig mindig próbáltam elérni...
nem sikerült.
A boldogság az egészséghez, az alkotáshoz, a gyarapodáshoz szükséges természetes közeg, létállapot.
A boldogság önmaga termőtalaja.
Nem elérni kell, csak simán megélni."

 

0 Tovább

Tévhitek és a valóság a diétáról

Besze Edina szerint nem érdemes megbízhatatlan helyről szerzett diétákkal próbálkozni, mert az eredmény óriási csalódás lesz. De akkor mégis, mi a teendő, ha fogyni szeretnénk?

Ezt az írásomat elsősorban nem a versenyző lányoknak célzom. S csakis akkor, ha változtatni akarsz! Egyre többen kerestek meg, aminek nagyon örülök, hogy mit egyetek, hogy leadjatok pár kilót innen-onnan. Alapszabály, hogy a fogyáshoz a táplálkozás 80%-ban járul hozzá, míg a testedzés/mozgás 20%-ban. Vagyis, hiába edzel minden nap, ha helytelenül táplálkozol, nem lesz sikerélményed.

Sajnos, az internet tele van butábbnál butább diétákkal és tanácsokkal, melyeket ha kipróbálod, előbb-utóbb ráeszmélsz, hogy nem okés és nem azt látod a tükörben, amit szeretnél. Egy-egy ilyen beszélgetés alatt gyorsan kiderül (az esetek 99%-nál), hogy a helytelen táplálkozás vagy étkezési szokások okozzák a problémát, és akadályozzák a fogyást. 

fitnesz Besze Edina

Ha valaki már heti három alkalommal eljár edzeni és ezt párosítja egy egészséges, testtömegének megfelelő tápanyag bevitellel, akkor kizárt dolog, hogy ne alakuljon a formája (direkt nem testsúlyt írok) pozítiv irányba.

Mi a megfelelő egészséges táplálkozás?
Elsősorban ti figyeljetek, akik:
egy nap egyszer vagy kétszer esztek
nem reggeliztek
délután már semmit nem esztek
csak gyümölcsöt vagy zöldséget esztek egész nap
este munka után felfaljátok a fél vagy egész hűtőt
netről próbáltok diétázni

A legfontosabb tudnivalók, hogy sikeres legyen a diétád:
elsősorban légy türelmes és kitartó, mert min. 3-4 hétre van szüksége a szerveztednek, míg változásnak indul.
Nálam a legfontosabb szabály, hogy reggel és edzés után kötelező enni! Legjobb, ha szénhidrát és fehérje is jut a szervezetedbe ilyenkor.
Ha délután, vagy este edzel, akkor is egyél szénhidrátot!

fitnesz Besze Edina

Kb. 3-4 óránként étkezz, ami napi 5-6 étkezést jelent. De ezek egyike se jelentsen egy komplett három fogásos étkezést.
A cél, hogy az anyagcseréd pörögjön egész nap.
Testtömegednek és alapanyagcserédnek megfelelő tápanyagbevitelre van szüksége (vagyis nem mindegy, hogy ülő munkát végzel vagy fizikai munkát, illetve hogy 70kg-ról akarsz fogyni, vagy 100kg-ról).

fitnesz Besze Edina


Szénhidrát, fehérje, zsír, zöldség megfelelő arányban elosztva szerepeljen a napi menüdben.
Gyümölcsöt csak reggel (max. délelőtt) fogyassz (én mindig meghámozom, ha eszem)
Fogyassz naponta min 4 liter ásványvizet!
Kerüld a liszteket, tésztát, cukrot, mézet, cukorkákat, chipset, csokit, turó rudit, péksüteményt, zsíros tejterméket, sajtokat, zsíros húsokat, fast food éttermeket.
Ha szeretnél precízebb képet kapni a táplálkozásról, keress meg bátran! Hidd el, eredményesebb lesz a diétád, ha szakemberhez fordulsz, dietetikus, táplálkozás tanácsadó, személyi edző (aki végig csinált már legalább egy sikeres diétát vagy egy-két versenyfelkészülést). 
Minden esetben egyénre szabott diétára van szükség, ételérzékenység, vagy intolerancia figyelemebevételével, amit az egyén be tud illeszteni a napirendjébe.
A helyes táplálkozás hosszú távú fenntartása rendkívül fontos azért, hogy megelőzd a diabéteszt, inzulin-rezisztenciát, gyomorfekélyt, pajzsmirigy-problémákat, bélproblémákat, számos más autoimmun betegséget.
 

 

13 Tovább

Legfrissebb bejegyzések

Reblog