A MAL Zrt.-nek az eredetileg követelt 500 millió forintnyi kártérítésből 33 milliót kell kifizetnie, mert a jogerős ítélet szerint csak 11 károsult igénye volt megalapozott - írta még május végén a Nyugat.hu. 

A katasztrófa sújtotta Devecser akkori polgármesterének, Toldi Tamásnak a lánya, Toldi Zsuzsa szerint megdöbbentő az ítélet.

 

"Én is devecseri vagyok, pont otthon voltam, amikor jött a vörösiszap... 33 millió ft 11 családnak? Vérlázító! Végig kell nézned, hogy az iszap elviszi mindened, elárasztja az otthonod, az emberek többségét markolókkal mentik ki, sokan csak kiúsznak a maró iszapból kockáztatva az életüket, lezárják az érintett városrészt, tornaterembe, művelődési házba kell aludnod, semmid nem marad, az emberek hetekig sírnak, hogy mi lesz ezután. A város olyan, mint egy háborús övezet, ahová nézek, katonai gépjárművek láthatók, és fehér ruhába öltözött takarítók tisztítják hónapokig a várost, ledózerolnak minden érintett házat, köztük a tiédet is! Elveszted mindened, az emlékeid, az ingóságaid, az állataid jobb esetben megmenekültek, az otthonod nincs többé. Ez egy olyan trauma a helyi lakosoknak, amit talán a mai napig nem hevertek ki!" - írta a Facebookon minap a nemzetközileg is ismert Profi Figure-versenyző.

2010. október 4-én szakadt át a kolontári vörösiszap-tározó gátja. Több mint másfél millió köbméter lúgos zagy zúdult Devecserre, Kolontárra és Somlóvásárhelyre. Méteres magasságban hömpölygött a falvak utcáin a vörösiszap, eleinte olyan erővel, hogy még az autókat is elsodorta. A katasztrófában több száz embernek mindene odalett, házak váltak lakhatatlanná. Bútorok, személyes tárgyak semmisültek meg. A bíróság külön kiemelte, hogy életre szóló lelki sokkot kaphattak a katasztrófában érintett emberek - emlékeztet a Nyugat.hu.